10 Tips om te schilderen als een meester

 

Of je nu al je kozijnen in de verf wilt zetten of snel een krukje wilt schilderen: een goede schilderklus begint bij de juiste voorbereiding en het juiste gereedschap. Met onze tips ben je in elk geval goed op weg!

 

1. Kies de juiste kwasten

Kies voor het juiste gereedschap als je gaat schilderen. Gebruik goede kwasten en rollers voor een sneller en beter resultaat. Bezuinig niet op kwasten: die bepalen in belangrijke mate het eindresultaat. Voor acrylverf kun je kwasten met kunststof haren gebruiken. Voor alkydverf zijn kwasten met dierenharen beter geschikt. Losse haren haal je snel uit een nieuwe kwast door hem een paar keer over schóón schuurpapier te halen.

2. Bereid je muren goed voor

Wanden met hardnekkige vocht- of nicotinevlekken moeten voorbehandeld worden met voorstrijk. Wanneer een muur voor het eerst geschilderd wordt, breng dan altijd een fixeerlaag aan tegen het inzuigen. Voor nieuwe wanden (vooral in nieuwbouwhuizen) adviseren wij altijd voor te strijken, soms wel twee tot drie keer. 

3. Altijd schuren

Schuren is niet alleen nodig om ongewenste oneffenheden in het oppervlak te verwijderen. Zelfs bij een reeds gladde ondergrond is schuren belangrijk. Met schuren breng je vrijwel onzichtbare schuurkrasjes aan, die het oppervlak enigszins opruwen. Dit bevordert de hechting van de nieuwe laag. Draag bij het schuren altijd een stofmasker. Zo voorkom je het inademen van schadelijk schuurstof. Vergeet niet om na deze handeling het schuurstof af te nemen. Het is belangrijk dat je de ondergrond vlak voor het schilderen goed stofvrij maakt. Wanneer je na het schuren even het stof van de vloer zuigt, voorkom je dat een windvlaag het stof in de aangebrachte verf blaast.

4. Afplakken

Rechte verfnaden zijn vrij makkelijk te realiseren met afplakband. Verwijder het afplakband direct na het schilderen, anders is er kans dat je een gedeelte van het verfwerk meetrekt. Afplakband is moeilijker te verwijderen naarmate het langer blijft zitten. Er zijn ook soorten die langer kunnen blijven zitten of die in het bijzonder geschikt zijn voor een bepaalde ondergrond.

5. Houd de verf schoon

Blaas voordat je een verfblik opent altijd eerst even het stof van het deksel. Zo voorkom je dat de verf meteen vies wordt. Als er toch stofjes, zand of ander vuil inzit, verwijder je die eenvoudig met een lakzeefje of een stuk panty. Vang de gezeefde verf op in een schoon blik.

Als je bij het openen van een verfblik het deksel voorzichtig op meerdere plaatsen opwipt, wordt het niet vervormd en kun je het blik na gebruik weer afsluiten.

6. Het aanbrengen van verf

Doop de kwast altijd tot maximaal de helft van de kwastpunt in het midden van de bus verf. Hoeveel lagen verf, beits of lak je moet aanbrengen is afhankelijk van de ondergrond en het materiaal waarvoor je hebt gekozen. In de regel kan je volstaan met een laag grondverf en twee à drie lagen lak. De verschillende lagen zijn nodig voor voldoende laagdikte, dekking, elasticiteit en duurzaamheid.

Als de verf met een aantal streken is opgezet, schilder je van boven naar beneden. Daarna verdeel je de verf van links naar rechts. Tot slot strijk je de laatste banen van boven naar beneden. Behalve bij deuren: deze kunnen beter van beneden naar boven worden doorgestreken.

Schilder je een oppervlak in meerdere tinten, doe dan eerst de lichte en pas daarna de donkere kleuren. Op hout aangebrachte transparante lakken laten zich het beste met een langharige kwast in de lengterichting van de nerf uitstrijken. Daardoor krijgt de houtnerf een accent. De transparante lak moet wel snel opgezet worden, aangezien het strijken al snel moeilijk wordt door droging en vloeiing.

7. Onbehandeld hout

Onbehandeld hout moet, indien mogelijk, aan alle kanten geschilderd worden. Doe je dit niet, dan kan het kromtrekken of komt er via het ongeschilderde gedeelte vocht in het hout.

8. Verf over?

Aangebroken potten verf kun je met gemak twee jaar bewaren. Sluit daarvoor het blik goed af en houd deze even op z’n kop, zodat de rand volloopt met verf. Zorg ervoor dat het blik minimaal voor de helft gevuld is met verf. Je kunt je resterende verf ook overgieten in een kleiner blik. Gebruik voor het openen van verfblik altijd een stevige platte schroevendraaier.

9. Even pauze?

Doe plasticfolie om je kwasten en sluit af met een elastiekje. Leg de kwasten daarna weg op een koele plek. Zo drogen ze niet uit. Ga je een dag later weer door met schilderen, verpak de kwast dan in aluminiumfolie of een plastic tas. Makkelijker dan schoonmaken en beter voor het milieu.

10. Kitten

Neem na het afkitten van ramen genoeg tijd om de kit te laten drogen. Zo voorkom je dat de siliconen in de verf gaan zitten.

 

We kunnen ons best voorstellen dat je in het immense aanbod van verf, kwasten en schildersbenodigdheden de weg kwijt kan raken. Geen nood, vraag ons rustig om advies. Onze medewerker helpt je graag met het vinden van de juiste benodigdheden.

Facebook